5 saker du bör veta innan du skaffar en cocker spaniel

Cocker spaniel har blivit en av våra mest populära sällskapshundar. Mycket beror på det sockersöta utseendet med de långa, hängande öronen, den vackra pälsen och det vänliga ansiktet. Under ytan döljer sig dock en aktiv hund som ursprungligen avlats för jakt. Om du undrar om en cocker spaniel passar till just din familj, finns en hel del saker att tänka på.

1. Cocker spaniel gillar att följa efter sin ägare

Hundrasen är välkänd för sin lojalitet och tycker om att vara som en extra skugga till sin ägare. Räkna inte med att en cocker spaniel sitter stilla i ett hörn när någonting är på gång. De vill vara med där saker händer och älskar att försöka hjälpa till. Egenskapen gör att de ofta passar in bra som familjehund när de får vara sociala. Med rätt träning anpassar de sig till alla situationer. Vissa hundar som avlats för jakt har en stark jaktinstinkt som gör att de får svårt att komma överens med bland annat katter, men just denna hundras har potential att smälta in på ett bra sätt med andra husdjur.

2. God hälsa och lever längre

Cocker spaniel anses som en hälsosam hundras och normalt lever de omkring 12 till 15 år. Med ökad ålder kan de få vissa problem under sina sista år med hjärta, lever och njurar, men att yngre hundar har problem är mycket ovanligt. Det finns ett fåtal genetiska sjukdomar som påverkar höftleder och ögon. Uppfödare gör sitt bästa för att begränsa att sådana gener förs vidare och generellt sett är risken låg. Något som dock förekommer oftare är olika typer av matallergier. Det är inte helt ovanligt att din fyrfota vän kan vara lite extra känslig mot till exempel soja eller ägg. Misstänker man någon form av matallergi går det att prova specialfoder för att försöka identifiera vad som är boven i dramat. Din veterinär brukar kunna ge goda råd om hur man ska gå tillväga.

3. Pälsen kräver extra vård

Om du sett en cocker spaniel i en hundutställning har du säkert lagt märkte till att den vanligen ser ganska nyklippt ut. Framför allt så kallad amerikansk cocker spaniel, trimmas ofta och deras silkesaktiga päls behöver omvårdnad, inte minst runt öronen. Deras päls kan också bli ganska tjock och varm om den inte kortas ned, så tänkt på det om du bor i varma väderförhållanden. Vill du inte klippa själv kan du ta den till en hundtrimmare med jämna mellanrum.

4. Fungerar utmärkt som terapihund

Eftersom hundrasen är såpass social och sällskaplig, passar den bra för många olika sysslor. Du kan träna din cocker spaniel för hundsporter som agility och lydnad. De fungerar också bra för terapi. De är väldigt lyhörda, livfulla och omtänksamma. Därför verkar de som en positiv kraft när människor känner sig nedstämda och behöver stöd. Ibland kan de vara lite egensinniga och envisa, men med tålamod och en fast hand kan de tränas till nästan allt.

5. Jaktinstinkten finns kvar

Även om de kan se ut som en gullig hund som bara vill sitta i ditt knä och mysa, så är de i grund och botten jägare. Hundrasen behöver få utlopp för sin energi varje dag. En vuxen cocker spaniel trivs bra om du går med den ungefär 30 minuter varje dag och gärna ger den en inhägnad del på tomten där cocker spanieln kan leka. De gillar att hämta bollar eller frisbees.