Hur du hanterar en hyperaktiv cocker spaniel

Cocker spaniel är en hundras som är välkänd för sin livfullhet och höga energinivå. Om din hund blir svårkontrollerad och lite besvärlig på grund av all energi, så finns det metoder som underlättar. Ibland beror hyperaktivitet på medicinska orsaker, särskilt om det är väldigt extremt, men likt människor har de också lite olika personlighet. Vissa dagar kan din cocker spaniel vara i behov av extra stimulans för att lugna ner sig.

Bästa sättet att hantera en cocker spaniels energi är att se till att hunden får röra på sig. Antingen kan det vara genom träning eller bara olika lekar. Din cocker spaniel är en perfekt träningspartner. Om du själv tränar är det bara att ta med den på en löprunda eller på en snabb promenad. Vill du stimulera hundens mentala förmåga är det smart att variera rutten med jämna mellanrum.

Cocker spaniel avlades ursprungligen för jakt i Storbrittanien. De älskar fortfarande att hämta olika föremål, precis som de en gång hämtade fåglar. Idag kan man byta ut bytesdjuret mot en boll eller mot en frisbee. Eftersom de är så arbetsvilliga är det inte ovanligt att du tröttnar långt innan hunden. Är man flera personer i hushållet är det smart att turas om när det gäller att hålla hunden sysselsatt.

Låt din cocker spaniel arbeta för sin mat

Likt för i princip alla hundar brukar mat och godsaker som hundgodis eller tuggben vara bra på att uppmuntra ett visst beteende. Utnyttja detta för att träna din cocker spaniel att lyda kommandon som “sitt” eller “ligg”. Det kan bli ett av de bästa sätten att kontrollera hunden när den börjar bli för aktiv och egensinnig. Se till att aldrig belöna oönskat beteende som att ge hundgodis när din cocker spaniel skäller och är allmänt bångstyrig. Vänta istället tills hunden lugnar ner sig, lyssnar på dig och följer ditt kommando, sedan får den sin belöning.

Ett annat trick är att gömma mat eller godis på ett sätt som gör att hunden måste anstränga sin hjärna och sina muskler för att komma åt det. Det finns särskilt utformade hundleksaker för det syftet som passar bra för en cocker spaniel. Alla individer är dock olika och ibland får man prova sig fram med lite olika varianter tills man hittar något som varken är för svårt eller för enkelt för den egna hunden.

Vad ska jag göra om min cocker spaniel vägrar att lugna ner sig?

Trots motion och massvis av lek händer det att en cocker spaniel fortsätter att vara hyperaktiv och i det närmaste outtröttlig. Då är ett tips att rådfråga din veterinär. Ibland går det att anpassa hundens diet. Billigare hundmat innehåller ofta tillsatser som förvärrar problemet. Med en ändring av maten finns chansen att hunden blir lugnare. Veterinären kan också upptäcka om det finns någon form av medicinsk orsak som en hormonell obalans genom att göra en mer utförlig hälsoundersökning.

När du är hemma och din cocker spaniel blir alldeles för uppjagad och vägrar lyssna på kommandon, så får man försöka att lugnt och bestämt lugna ner den med sitt eget agerande. Om inte ens det fungerar så är det bästa att placera den i en inhägnad så att den får lugna ner sig över tid. Tänk dock på att nyckeln för att undvika en alltför energisk cocker spaniel är att ge den bra utlopp för sin uppdämda energi genom rikligt med lek och motion.