Jaktprov för cocker spaniel

Cocker spaniel är en hundras som ursprungligen har avlats fram för jakt och är det perfekta sällskapet när du ska ut och jaga. Hundarna är aktiva och gillar att arbeta så en dag i skogen för att apportera fåglar är en dröm. För att säkerställa att de rasspecifika jaktegenskaperna hos en cocker spaniel bevaras tas ett så kallat jaktprov där hundens förmåga i jakt bedöms.

Cocker spaniel är bara en i raden av flera inhemska hundar från Storbritannien, men just denna ras har blivit väldigt populär i Sverige som en aktiv familjehund på grund av dess energiska och arbetsamma egenskaper samt höga samarbetsförmåga. Det är bland annat detta som bedöms i ett jaktprov för en cocker spaniel.

Tre officiella prov för spaniel

En spaniels största jobb under jakt är att söka upp och stöta djur men den ska även kunna apportera samt dirigeras till ett område för att hitta ett skjutet byte. Du som ägare måste ha ett bra samarbete med din hund under ett jaktprov då hunden bland annat ska kunna stanna och vara helt still. Jaktprov för cocker spaniel finns i tre olika varianter.

Vattenprov

I ett vattenprov ska din cocker spaniel kunna hitta men även hämta fåglar i vatten. Provet görs genom att en andfågel kastas ut i vattnet, sedan ska din hund simma ut och hämta den. Hunden blir godkänd när den har simmat tillbaka och levererat fågeln till dig.

Nybörjarprov

På ett nybörjarprov simuleras en jaktsituation och din hund bedöms efter sin vilja att hitta vilt. Den bedöms också på hur snabbt och säkert den apporterar tillbaka bytet till dig. Provet finns i variant A där det använts vilt och i variant B som är något mer avancerad och använder ”dummies”.

Fältprov

Ett fältprov är snäppet mer avancerat än de andra två proven. Här bedöms de typiska jaktegenskaperna för en cocker spaniel men även hundens mod och stil. För att få ta provet måste din hund ha ett godkänt vattenprov.