Låt ditt husdjur förutsäga resultatet i matchen

Ibland känns det som om våra husdjur har övernaturliga förmågor. Hundar kan lukta sig till i princip vad som helst och katter avgudades redan i det forntida Egypten för sina kopplingar till högre makter. Därför kommer det inte som någon överraskning att många väljer att vända sig till sina husdjur inför viktiga sporthändelser. Hur slutar Champions League-finalen? Hur går det i Sveriges matcher i VM?

Spelbolaget Unibet tog fasta på konceptet och ordnade en tävling med hashtag #MyPsychicPet där deltagare kunde skicka in klipp där deras husdjur förutspår ett resultat. Vinnare blev hunden Honey som korrekt förutsåg resultatet i Champions League-finalen. Ingen vet exakt hur hon hade koll. Kanske en tidsmaskin eller någon otrolig djurinstinkt? Många andra hundar, katter och till och med hästar deltog i tävlingen.

Tidigare djurorakel

Fenomenet med djur som agerar som orakel är ingen nyhet. Många minns säkert bläckfisken paul som under VM 2010 blev en internetkändis. Han spådde resultatet i samtliga av Tysklands matcher och även i finalen. Han hade rätt i alla 8, till och med att Tyskland skulle förlora semifinalen mot Spanien. Just den sista förutsägelsen gjorde inte precis alla tyskar glada och många ville göra bläckfisksoppa efter matchen. Paul gick i pension efter VM, men sedan dess har många andra djurorakel lanserats, bland annat kameler, elefanter, grisar och orangutanger.

Inför VM 2018 lanserade ett museum i St Petersburg sin egna siare, den döva katten Achilles. Han förutsåg utan problem att Ryssland skulle vinna sin öppningsmatch mot Saudiarabien. Vill han bli lika framgångsrik som bläckfisken Paul, återstår dock mycket arbete.

Fungerar det verkligen?

När någon tippar rätt i 8 av 8 matcher är det förstås lite imponerande. Att till exempel förutse resultatet i 8 slantsinglingar är 0.5^8 = 1/256, vilket ger en sannolikhet på ungefär 4 promille eller 4 chanser på tusen. Nu är inte precis alla fotbollsmatcher 50-50 och definitivt inte när Tyskland spelar, men det är ändå väldigt starkt av bläckfisken Paul som till och med fått en film som berättar hans historia. Att djur används handlar dock mest om att det är kul och att djuren kan ses som neutrala. De har ju i regel ingen aning om att de ens används som ett orakel. Trots allt existerar det mycket vidskeplighet i spelvärlden. Vissa har olika ritualer som de måste genomföra innan de lägger ett spel och att använda ett djur är antagligen inte mindre träffsäkert än något annat. Vi blir också påverkade av att bara de riktigt framgångsrika djuren lyfts fram. Andra bläckfiskar än Paul har försökt tippa fotboll och ofta tippat sämre än man gjort med slumpen.

Hur går det till?

Vanligtvis är mat inblandat. Kanske använder man två olika skålar med lagens klubbemblem eller ländernas flaggor och sedan låter man djuret välja var den vill äta. Viktigt är att inte manipulera förutsägelsen och till exempel använda favoritmaten i ena skålen och något djuret inte tycker om i den andra.

Dessutom är det också lätt att träna mer intelligenta husdjur att agera på ett visst sätt och det kan också förstöra förutsägelsen. Mycket forskning har gjorts på hur människor både påverkar och påverkas av djur. Skulle ett djurorakel vara helt sensationellt duktigt är det lätt att ana ugglor i mossen. Samtidigt kan ju inte ens vi människor förutspå saker med hundraprocentig träffsäkerhet och den som kunde det skulle snabbt bli mångmiljonär på betting. Rådet är därför att ta dessa djurorakel med en nypa salt och framför allt komma ihåg att ha roligt.