Om hundrasen cocker spaniel

Hundrasen cocker spaniel kommer från Storbritannien och är väldigt populär som sällskapshund. Den har ofta hittats på topp 10 för de mest registrerade hundraserna i Sverige under de senaste åren. Som husdjur är den känd för att vara vänlig och lekfull, men också lite nyfiken och egensinnig. Den har ett ganska stort behov av närhet och tycker om att mysa tillsammans med sin ägare. Låt oss titta närmare på dess ursprung och varför cocker spaniel är ett lämpligt alternativ för de allra flesta som tänkt skaffa hund.

Historia

Namnet cocker spaniel är onekligen lite annorlunda och det kommer från engelskans “woodcock”, en fågel i familjen snäppor som på svenska kallas morkulla. Små spanielar användes för att jaga morkullor i Storbritannien och redan 1790 delades dessa stötande spanielar upp i springer spaniel och cocker spaniel i en bok av Thomas Bewick. Först 1883 kom dock separata klasser för just springer spaniel och cocker spaniel på hundutställningar. 1902 bildades en rasklubb och cocker spaniel fick sin egen rasstandard. Då kan man säga att hundrasen var etablerad på allvar. Sedan dess har den spridits över världen.

Utseende

Cocker spaniel ingår i de mindre spanielraserna och har en vikt på omkring 13-15 kilo och en mankhöjd på ungefär 40 cm. Ett tydligt kännetecken är dess hängande öron och markerade panna. Kroppen ska vara välbalanserad och kompakt. De är mer kraftigt byggda än vad det snälla utseendet tyder på. Cocker spaniel är känd för att vara energisk och ha ett ivrigt rörelsemönster, särskilt när den fått upp ett spår.

Egenskaper

På grund av det söta utseendet är det inte många som tror att cocker spanieln är en framgångsrik jakthund, men även när den används som sällskapshund finns dessa egenskaper kvar. Den är livlig, energisk och väldigt samarbetsvillig. Att den ofta användes i grupp gör att den vanligtvis trivs bra i flock med andra hundar. Hundrasen är även känd för att vara kelig och i det närmaste outtröttlig. Vissa som skaffat hunden säger att det är bästa köpet de någonsin gjort. Cocker spaniel är väldigt gladlynt och fylld av livsglädje, vilket inte minst märks på den ständigt viftande svansen.

Enda problemet med cocker spanieln är att den kan vara ganska envis och faktiskt kräver ganska fast styrning från sin hundägare. För att klara av deras energi är det bra att själv vara engagerad och bestämd, inte minst om man vill kunna träna sina cocker spaniel för hundsporter som agility och lydnad. De kan vara tuffa mot möbler och föredrar att ha bra produkter tillverkade för hundar. Självklart passar den utmärkt att använda som jakthund på grund av dess ursprung.

Pälsvård

Hundrasen har en silkesaktig, slät päls som finns i flera olika färger. Den kan antingen vara enfärgad eller bestå av flera färger. Lady i Lady och Lufsen är en cocker spaniel. Pälsen måste trimmas regelbundet, ungefär varannan månad. Antingen måste man kan gå till en professionell hundtrimmare eller själv lära sig hur det ska gå till. Att trimma runt tassarna och öronen kan vara lite mer komplicerat än för många andra hundraser. Den bör borstas och kammas ungefär en gång i veckan. Att bada hunden med jämna mellanrum brukar underlätta pälsvården.

Hälsa

Cocker spaniel anses vara en frisk hundras. Det finns hälsoprogram för ögonsjukdomar och höftleder, men det är relativt ovanliga problem. Den som inte sköter pälsvården korrekt runt öronen riskerar dock att hunden drabbas av öronproblem. Tänk på att endast skaffa en cocker spaniel från en pålitlig hunduppfödare.