Tips och råd inför köp av cocker spaniel

För att köpa en valp av hundrasen cocker spaniel måste man hitta en riktigt bra uppfödare. Steg ett är att säkerställa att uppfödaren uppfyller alla krav och verkligen säljer valpar som följer rasstandarden för cocker spaniel. Nästa steg är att fundera över dina egna önskemål. När du är tydlig med vad du är ute efter ökar chansen att uppfödaren kan välja ut en valp som verkligen passar just dina behov. Forskning har visat att hundägare lever längre, så det är en god anledning att skaffa en fyrfota familjemedlem.

Hur hittar man en bra uppfödare?

Rasklubbar för cocker spaniel en bra källa för länkar till olika uppfödare, vilken som är den allra bästa uppfödaren är dock svårt att svara på. Mycket hänger på personkemi och vad man själv prioriterar. Till exempel kan det vara en fördel att bo nära uppfödaren rent geografiskt så att man har möjlighet att besöka och titta på olika valpar. Annars är det klokt att åtminstone besöka olika uppfödarens hemsidor och gå igenom vad de har att erbjuda. Likt många andra branscher är det bra om de har lång erfarenhet. Man kan också hålla utkik efter goda referenser från tidigare valpköpare.

Vad ska ingå när du köper valp?

  • Hundens registreringsbevis. Det fungerar som hundens identitetshandling och visar dess stamtavla.
  • Intyg att en veterinärbesiktning gjorts. Intyget får inte vara för gammalt. 7 dagar gäller för båda valpar och fullvuxna hundar.
  • Ett skriftligt köpeavtal som är underskrivet av både dig och uppfödaren. Undersök också om valpen är försäkrad.
  • När hunden lämnar uppfödaren ska den vara ID-märkt.

En valp måste vara minst 8 veckor gammal innan den får levereras. Se till att välja en uppfödare som du känner dig bekväm med och kan föra en bra dialog med, eftersom du antagligen vill kunna återkomma till uppfödaren med frågor eller för att lära dig viktiga färdigheter som att till exempel trimma pälsen på en cocker spaniel.

Foder

Första tiden för valpen för den utfodras med samma typ av mat som den fått hos uppfödaren. När valpen får hundmat den är van vid så ökar chansen att den äter ordentligt och får i sig tillräckligt med näring. Vid foderbyte är det klokt att kontakta uppfödaren för att få råd om ett lämpligt kvalitetsfoder. Tänk sedan på att bytet bör göras successivt, d.v.s. lite åt gången. Under en kortare tidsperiod kan små mängder av det nya fodret blandas med det gamla fodret som valpen är bekväm med.

Motion och lek för valpar

Under de första månaderna räcker det för valpen att rastas och leka på gräsmattan alldeles utanför där man bor. Du bör även göra korta promenader med koppel, men endast för att vänja valpen snarare än för att motionera den. Skulle man ha flera hundar kan valpen få följa med i en ryggsäck för att få lite mer erfarenhet. Längre promenader på 5 km eller mer bör man vänta med tills cocker spanieln har vuxit färdigt, vilket de gör efter ungefär 1 år.

Ursprunget som jakthund gör att cocker spaniel är van att arbeta nära sin ägare och brukar klara sig bra utan koppel. Hundar av rasen kan känna av ägarens känslor. Tänk på att det inte påverkar ditt ansvar som hundägare, utan du måste alltid ta ansvar för din hund. Se till att vara uppmärksam på andra djur och människor, samt att hunden tränas korrekt på ett inhägnat område innan du ger den mer frihet.